ZÁZNAM KE STAŽENÍ
Přítomni: Bidmon Jiří, Dopitová Andrea, Chlápek Jiří, Němečková Monika, Orgoník Josef, Šulcová Lucie, Urbánek David, Vilímková Dana, Zdražila Tomáš
Omluveni: Burdychová Julie, Crháková Martina, Hoffmann Josef, Hronek Pavel, Plačková Anna, Sobotková Milena, Trojancová Jana, Vaněčková Jana


PROGRAM:
• Vyhodnocení celostátní porady vedoucích OORM a KORM a školení hospodářů na úseku mládeže SH
ČMS, rozpracování námětů
• Zahraniční spolupráce
• OZ Kvalifikace CTIF MH
• Zveřejnění přehledů Táborů SH ČMS – rozpis kontrol letní táborové činnosti
• Vzdělávací dny
• ZHVB
• Sportovci z Ukrajiny – podmínky účasti na postupových soutěžích
• Junior Univerzita – návrh účastníka pro ročník 2023/2024
• Aktualizace Učebních textů
• Směrnice činnosti s kolektivy mladých hasičů


Vyhodnocení celostátní porady vedoucích OORM a KORM a školení hospodářů na úseku mládeže SH ČMS, rozpracování námětů
Členové ÚORM se shodli, že vzhledem k rozsahu projednávaných témat je nezbytné, aby v příštím roce byla akce realizována jako dvoudenní. První den proběhne školení hospodářů a druhý den porada vedoucích OORM a KORM. Školení hospodářů může tak být více zaměřeno na praktické záležitosti, konkrétní zaúčtování apod. Rovněž bude provedena „plošná kontrola“ formálních náležitostí – čerpání dotací 2023.
Závod hasičské všestrannosti a brannosti – na základě diskuse - úkol pro členy ÚORM – pověřit vedoucí KORM, aby po průběhu okresních a krajských kol ZHVB shromáždili ve svých krajích podněty na úpravu (věcné a systémové) a předali je do 30. listopadu zástupcům ÚORM. Tyto podněty projedná ÚORM a případně zapracuje do organizačního zabezpečení 2024/2025.


Zahraniční spolupráce
L. Šulcová informovala, že na základě žádosti byl do Projektu Mladí hasiči 2023 zařazen letní mezinárodní tábor, který pořádá SDH Jevíčko v Přibyslavi. Jde o dlouhodobou spolupráci s MH z Finska v rámci CTIF.


OZ Kvalifikace CTIF MH
Rada schválila předběžný návrh organizačního zabezpečení Kvalifikace MH na XXIV. mezinárodní soutěž mladých hasičů CTIF, která se bude konat v červenci 2024 v Trentinu v Itálii – termín, místo, počet
postupujících družstev, společný materiál v souladu s doporučením mezinárodní komise mládeže CTIF.
Věková rozhraní a další konečný návrh OZ bude zpracován po jednání pracovní komise na úpravu mezinárodních pravidel, která bude jednat v ČR poslední víkend v srpnu.
Kvalifikace proběhne 28. října 2023 v Hradci Králové. M. Němečková požádá ČNV CTIF o pověření SH ČMS k uspořádání kvalifikace.


Zveřejnění přehledu táborů SH ČMS – rozpis kontrol letní táborové činnosti
Členové ÚORM obdrží v nadcházejících dnech seznam táborů, na základě kterého dojde k rozpisu kontrol letní táborové činnosti.


J. Orgoník upřesnil některé body ze seznamu pro kontroly táborů ze strany SH ČMS:
• Potvrzení o zdravotní způsobilosti – je vyžadováno u dospělých osob (vedoucí a další táborový personál) ve všech případech nad 5 dnů, u dětí pouze u akcí nad 30 a více dětí do 15 let
• Ohlášení akce na hygienu – je vyžadováno pouze u zotavovacích akcí, tj. akce nad 5 dnů a pro 30 a více dětí do 15 let (musí platit obě podmínky), u ostatních akcí je doporučeno
L. Šulcová informovala, že cestovné členů ÚORM – účel cesty – kontroly táborů, bude vyplaceno z dotační podpory projektu Mladí hasiči 2023, dle vyhlášky o cestovních náhradách (sazby od 1.1.2023).


Vzdělávací dny
J. Orgoník informoval, že v rámci projektu Mladí hasiči 2023 je nezbytné realizovat vzdělávací dny: zbývánahlásit ještě 13 kurzů.
Úkol pro členy ÚORM – nahlásit za každý kraj 1 pořadatele vzdělávacích dnů, termín, počet dětí, do konce června.


ZHVB
První Mistrovství ČR proběhne ve dnech 23. a 24. 3. 2024 ve Vlašimi. Rozhodčí a štáb budou ubytovaní od pátku do neděle, pro závodníky jde o akci jednodenní.
ÚORM pověřila funkcí hlavního rozhodčího Davida Urbánka. O zajištění časomíry byl požádán Vlastimil Nevařil.
Každé stanoviště bude na MČR obsazeno 3 rozhodčími. D. Urbánek osloví pro každé stanoviště a do startu/cíle 1 rozhodčího z řad Rozhodčích mládeže 1. KS. Zbylí 2 rozhodčí na stanovišti budou doplněni z řad rozhodčích OSH Benešov, případně KSH Středočeského kraje.
Na červnovém VV SH ČMS budou členům VV SH ČMS předány desky s kompletním obsahem materiálu pro ZHVB pro OSH a KSH. Zároveň bude OSH odeslána informace, že materiál byl předán.
Pro případné zájemce bude individuálně, na vyžádání předán také kontakt na tiskárnu, která materiál zpracovala.


L. Šulcová přednesla dotaz z řad vedoucích: Kolik starších dětí smí doplnit dorosteneckou kategorii, eventuálně kolik mladších dětí smí doplnit kategorii starší – dle OZ není stanoveno, kolik členů má kterou
kategorii doplňovat. Musí být ovšem dodrženo pravidlo, že „Pokud se závodu účastní více hlídek z jednoho SDH, každý člen hlídky může běžet v dané kategorii pouze jednou.“


Účast dětí z Ukrajiny – členů SH ČMS na postupových soutěžích
ÚORM stanovila pravidla účasti dětí a mládeže z Ukrajiny pro rok 2023 následovně: člen SH ČMS ukrajinské národnosti smí startovat ve vyšších kolech postupových soutěží ve sportovních disciplínách MH pořádaných úsekem mládeže SH ČMS s členským průkazem a jakýmkoliv osobním dokladem, prokazujícím totožnost závodníka opatřeného fotografií a datem narození.


Junior Univerzita – návrh účastníka pro ročník 2023/2024
V roce 2023/2024 se Junior univerzity zúčastní zástupci Pardubického kraje. V roce 2024/2025 pak budou účastníkem zástupci hl. m. Prahy.


Aktualizace Učebních textů
Za ÚORM se úkolu ujala Andrea Dopitová. Jako odborného konzultanta osloví ÚORM Petra Kostrůnka.
Úkol pro členy ÚORM – projít Učební texty a testovací program pro vzdělávání Vedoucích mládeže SH ČMS a dodat návrh která témata přidat, aktualizovat, eventuálně vymazat – termín do příštího jednání ÚORM (5. 10. 2023).


Směrnice činnosti s kolektivy mladých hasičů
Členové diskutovali o předloženém materiálu. Jedním z hlavních témat bylo, jakým způsobem nastartovat okresy a kraje, aby měli zájem pracovat na zvyšování kvalifikace svých vedoucích. Z diskuse vyplynulo doporučení, aby od příštího roku byla klíčem pro rozdělení dotace na vzdělávání vedoucích byl počet vedoucích v příslušném kvalifikačním stupni (I. a II. st. = vyšší koeficient).
Úkol pro členy ÚORM – prověřit ve svých krajích úroveň školení vedoucích mládeže – jak fungují okresní školení, jde zejména o dodržení hodinové dotace a témat atd.


Různé
Instruktážní video
Termín úkolu z minulého jednání byl prodloužen do prvního podzimního jednání ÚORM (do 5. 10.) - vytvoření instruktážního videa pro školící účely: úkol pro členy ÚORM, zaslat návrh členů pracovní skupiny pro tvorbu videa.


ČHP
Z diskuse vyplynulo, že je třeba zajistit stejný způsob zveřejňování výsledků na jednotlivých kolech Českého
halového poháru (QR kód).
Byly stanoveny podzimní termíny školení na úseku mládeže:
• 11. – 12. 11. Školení rozhodčích mládeže I. KS
• 24. – 26. 11. Školení Garantů na úseku mládeže SH ČMS
• 1. – 3. 12. Školení vedoucích mládeže I. KS


Zapsala: Lucie Šulcová dne 18. 5. 2023