ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni: Burdychová Julie, Crháková Martina, Dopitová Andrea, Hoffmann Josef, Chlápek Jiří, Němečková Monika, Orgoník Josef, Plačková Anna, Sobotková Milena, Šulcová Lucie, Trojancová Jana, Urbánek David, Vaněčková Jana, Vilímková Dana, Zdražila Tomáš, Flodrová Jitka

Omluveni: Hronek Pavel

PROGRAM:

  • Vyhodnocení školení hlavních vedoucích táborů
  • Vyhodnocení školení rozhodčích soutěží mládeže I. stupně
  • Informace – školení Vedoucích I. KS
  • Letní školy instruktorů
  • Rámcové organizační zabezpečení – Závod hasičské všestrannosti a brannosti7
  • Pracovní verze Metodického pokynu k čerpání dotace z MŠMT, rozdělení, možnosti čerpání a vyúčtování
  • Směrnice činnosti s kolektivy mladých hasičů
  • Pracovní verze OZ MČR hry Plamen a OZ MČR dorostu v PS
  • Rozhodčí na MČR hry Plamen a dorostu
  • Strava na MČR dorostu v PS
  • Národní rekordy v kategorii dorostu
  • Symposium mládeže CTIF - Chorvatsko
  • Kvalifikace CTIF

Vyhodnocení školení hlavních vedoucích táborů

M. Crháková informovala, že o školení HVT byl abnormálně velký zájem – zúčastnilo se ho 31 účastníků.
80% účastníků si vybralo plnění písemné části zkoušky prostřednictvím on-line testu. Jeden z účastníků byl osloven, zda by se nechtěl stát součástí lektorského týmu, konkrétně by šlo o školení vyhlášek a zákonů. Letos se konal kurz naposledy pod akreditací MŠMT. Od příštího roku bude kurz součástí Národní soustavy kvalifikací. V současné době SH ČMS spolupracuje s Českou radou dětí a mládeže na zařazení dvou našich lektorů (J. Trojancové a M. Crhákové) do Národní soustavy kvalifikací.

Vyhodnocení školení rozhodčích soutěží mládeže I. stupně

D. Vilímková informovala o průběhu školení rozhodčích mládeže I. KS, kterého se zúčastnilo 30 uchazečů, z toho 10 nováčků. Školení bylo zakončeno praktickou zkouškou, ústní zkouškou a písemnými testy. Většina uchazečů opět využila on-line formu testu.

D. Vilímková podala návrh na pořízení tiskárny s kopírkou a lektorského kufru z dotace MŠMT ČR do školícího střediska v Přibyslavi. Rada návrh schválila.

Z diskuse dále vyvstal návrh na vytvoření instruktážního videa pro školící účely: úkol pro členy ÚORM, zaslat návrh členů pracovní skupiny pro tvorbu videa, termín do 15.5.2023.

 

Informace – školení Vedoucích I. KS

Termín školení byl změněn na 1. - 3. prosince 2023. Rada stanovila minimální počet účastníků kurzu na 15 osob (pro všechny centrální kurzy úseku mládeže SH ČMS).

 

Letní školy instruktorů

Kapacita Letních škol je naplněná, aktuálně je volné 1 místo v Jánských koupelích. Všem přihlášeným zájemcům bylo odesláno potvrzení o účasti.

 

Rámcové organizační zabezpečení – Závod hasičské všestrannosti a brannosti

Členové ÚORM vedli k předloženému materiálu diskusi. ÚORM po provedení navržených úprav schválila podobu rámcového organizačního zabezpečení Závodu hasičské všestrannosti a brannosti, které bude předloženo na Poradě vedoucích OORM a KORM do kterého budou zapracovány také věcné připomínky z této porady. Další jednání k tomuto tématu proběhne  online popřípadě per rollam.

 

Pracovní verze Metodického pokynu k čerpání dotace z MŠMT, rozdělení, možnosti čerpání a vyúčtování

J. Orgoník informoval, že 30. 3. 2023 bylo do datové schránky SH ČMS doručeno rozhodnutí o přidělení dotace z MŠMT ČR na projekt Mladí hasiči 2023. SH ČMS byla přidělena dotace v žádané výši. Na základě rozhodnutí bude vypracován Metodický pokyn pro KSH, OSH respektive SDH k čerpaní dotací poskytnutých MŠMT na základě rozhodnutí.

ÚORM schvaluje klíč pro rozdělení dotace:

  • Provoz OSH včetně MTZ SDH - počet kolektivů MH v rámci OSH za rok 2022
  • Vzdělávání – dle žádostí OSH a KSH s max. limitem OSH 45 000 Kč, KSH 30 000 Kč
  • Volnočasové aktivity – dle žádostí OSH a KSH s max. limitem OSH 80 000 Kč s účelovým provázáním 10 000 Kč na volnočasovou aktivitu ZHVB, KSH 40 000 Kč s účelovým provázáním 20 000 Kč na volnočasovou aktivitu ZHVB
  • Specifické aktivity – dle požadavků kolektivů MH respektive SDH
  • Tábory – na základě žádostí kolektivů MH respektive SDH
  • Zahraničí – reciproční výměna Finsko x SDH Jevíčko, akce v ČR
  • TZ – Jánské Koupele max. 300 000 Kč, Zruč (MSH Plzeň – město) max. 200 000 Kč

J. Orgoník dále uvedl:

  • Všechna OSH stále nemají splněnou povinnost zveřejnění schválené účetní závěrky ve sbírce listin. Bez splnění podmínky min. od roku 2017 nelze vystavit dílčí dohodu. Stejný postup bude zachován při rozdělování dotace do kolektivů MH respektive Sborů dobrovolných hasičů. Zveřejnění účetní závěrky do sbírky listin lze provést jednoduchým způsobem přes datovou schránku.
  • Přílohou Směrnice činnosti s kolektivy MH je rozsah vzdělávacích témat pro vzdělávání vedoucích MH. Upozornil na dodržování rozsahu témat. Ta budou v tomto roce přepracována na základě aktualizace výukového programu pro vedoucí MH.

Směrnice činnosti s kolektivy mladých hasičů

Materiál bude přeposlán členům rady k připomínkování. Bude projednáno na dalším jednání.

 

Pracovní verze OZ MČR hry Plamen a OZ MČR dorostu v PS

ÚORM schválila pracovní verze OZ MČR hry Plamen a MČR dorostu v požárním sportu. Kategorie dorostenek bude zařazena do časového harmonogramu v sobotu, dorostenců v neděli a jednotlivců v pondělí 3. 7. 2023.

 

Rozhodčí na MČR hry Plamen a dorostu

Na návrh hlavních rozhodčích jednotlivých MČR schválila rada rozhodčí disciplín a tým rozhodčích na obě mistrovství. Rozhodčím bude odeslána pozvánka na MČR z Kanceláře SH ČMS.

 

Strava na MČR dorostu v PS

Rada projednala návrh na stravování družstev a jednotlivců na MČR v PS dorostu. Rada rozhodla, že soutěžní družstva dostanou příspěvek na stravu – každé družstvo obdrží příspěvek na stravu ve výši 2.000 Kč, jednotlivci 400 Kč. Postupující na MČR obdrží informaci, že si mohou objednat stravu prostřednictvím návratky. Objednanou stravu uhradí u prezence.

 

Národní rekordy v kategorii dorostu

L. Šulcová informovala, že dle Směrnice celoroční činnosti dorostu plané od 1. 9. 2022 (Pravidlo 26) mají být od MČR dorostu v PS v roce 2023 zaznamenávány rekordy v dorosteneckých kategoriích ve všech disciplínách.

Rada diskutovala nad tím, jakým způsobem mají být první rekordní časy stanoveny a přiklonila se k řešení, že všechny nejrychlejší dosažené časy na MČR dorostu 2023 budou zapsány jako národní rekordy v kategorii dorostu.

Po ukončení MČR budou moci být rekordy překonány na všech soutěžích, které splní podmínky pro uznání rekordu:

Národní rekordy v kategorii dorostu ve všech disciplínách požárního sportu potvrzuje, eviduje a zveřejňuje ÚORM SH ČMS po prozkoumání všech podkladů a po zjištění, že při dosažení byla splněna příslušná ustanovení Směrnice celoroční činnosti dorostu a pravidel požárního sportu.

 

 

 

Sympozium mládeže CTIF – Chorvatsko

ÚORM schvaluje účast  na Sympoziu mládeže CTIF  -  zúčastní se 2 vedoucí a 3 mladí hasiči z SDH Žákava. Účast jim byla nabídnuta na základě příkladné práce s dětmi a mládeží v roce 2023. Sympozium se bude konat v květnu 2023 v Chorvatsku.

 

Kvalifikace CTIF

Mezinárodní soutěž mládeže v disciplínách CTIF se bude konat v roce 2024 v Trentinu. Kvalifikace na tuto soutěž proběhne 28. 10. 2023 v Hradci Králové.

 

Zástupce ÚORM za Pardubický kraj

VV SH ČMS schválil na svém jednání 30. 3. 2023 na návrh KSH Pardubického kraje jako člena ÚORM
za Pardubický kraj p. Jiřího Bidmona.

 

Různé

J. Orgoník informoval o chystaném zveřejnění seznamu získaných výkonnostních tříd za rok 2022. Výkonnostní třídy jsou zpracované, zveřejnění bylo odloženo z důvodu chybějících výsledků z některých nahlášených soutěží. J. Orgoník vyzval přítomné k doplnění. V případě, že výsledky nebudou dodány, bude seznam uveřejněn bez nich.

ÚORM schválila seznam závodů pro získání Výkonnostních tříd v roce 2023.

V souvislosti s aktualizací Statutu vyznamenání SH ČMS vysvětlil J. Orgoník přítomným, záměr ÚORVO zpřísnit podmínky pro získání medaile Za zásluhy o výchovu. ÚORVO vyzvala ÚORM k součinnosti v této otázce a ke stanovení návrhu na změnu podmínek. Po diskusi rada navrhuje změnit podmínky pro získání medaile Za zásluhy o výchovu následovně – získání medaile bude podmíněno získáním medaile Za zásluhy a podmínkou 10 let činnosti s mládeží.

V. Nevařil předal ÚORM k projednání návrh nového plastového průkazu pro Rozhodčí mládeže I. KS. Cena průkazu by byla 20 Kč. Vzhledem k tomu, že na průkazu je uveden datum platnosti kvalifikace a průkaz by bylo nutné vždy po obnově kvalifikace měnit, ÚORM nepodpořila návrh p. Nevařila využívat platový průkaz rozhodčího centrálně jako jediný možný, nebrání se však využívání v rámci OSH či KSH na vlastní náklady.

Zapsala: Lucie Šulcová dne 30. 3. 2023