MH-banner-Vzdelavame.jpg

V pátek 2. února 2024 se do Přibyslavi sjelo 14 odvážlivců. Celkem 8 žen6 mužů, aby zde prošlo školením a složilo zkoušku nově zařazenou do národní soustavy kvalifikací pro HLAVNÍ VEDOUCÍ ZOTAVOVACÍ AKCE DĚTÍ A MLÁDEŽE.

Kurz musel být kompletně celý předělán, aby odpovídal aktuálním kvalifikačním standardům (https://www.narodnikvalifikace.cz/kvalifikace-749-Hlavni_vedouci_zotavovaci_akce_deti_a_mladeze). Nejen na lektory, ale hlavně na nové hlavní vedoucí táborů čekal neskutečný kus práce, neboť obsáhnout všech 10 oblastí není zrovna lehký úkol.

V pátek dopoledne na všechny čekala témata organizační příprava, pracovníci tábora, řízení realizačního týmu, proškolení, dokumentace pod taktovkou Petra Kostrůnka a Martiny Crhákové. Po obědě se ještě pokračovalo tématy rámcový program, výchovně vzdělávací cíle, rozpočet a řada dalších. Druhá část odpoledne byla pro všechny asi nejtěžší, ale hlavně nejdůležitější. Neznalost zákonů neomlouvá, a tak na naše budoucí hlavní vedoucí čekaly zákony, vyhlášky, smlouvy, odpovědnosti pod vedením Michala Harmana. Na večer bylo zařazeno odpočinkové téma, a to dílničky s Julií Burdychovou. Účastníci kurzu si vyrobili zajímavé věci a mohli si prohlédnout hromadu pěkných dárečků, které mohu s dětmi na táborech vyrobit.

Sobotní první část dopoledne bylo v duchu grantů a dotací s Michalem. Druhá část dopoledne pak pedagogika a psychologie pod vedením Jany Trojancové a Martiny. První část odpoledne byla věnovaná environmentální výchově pod taktovkou Terky Tesařové, a tak si mohli všichni vyzkoušet například rozdělat oheň nebo střílet z luku. Zbytek odpoledne pak další témata jako ekonomika, riziková chování či bezpečnost s Petrem a Martinou. Po večeři na všechny čekal již odpočinek, a tak nejdříve hry, šifrování a malý nápadník a poté zdravověda v praxi.

Na neděli se nikdo netěšil. Na všechny čekala nejdříve písemná příprava a poté ústní zkouška. Někteří si připadali jako u „malé maturity“. Pro většinu z nich to nebyl ale žádný problém. Díky jejich neskutečnému kusu práce máme 14 nových hlavních vedoucích táborů.

Celý kurz byl spíše o výměně zkušeností, protože řada z účastníků nejsou žádní nováčci v tomto oboru, ale mají za sebou již řadu táborů v jakékoliv funkci.

Osvědčením to nekončí, ale bude začínat. Je před nimi jen tvrdá práce, a tak jim přejme, ať všechny jejich tábory dopadnou dobře a bez problémů. Ať se vždy vrátí všichni v pořádku domů a nesnáze se jim vyhýbají.

Martina Crháková