MH-banner-Prevence.jpg

Od 15. do 29. července probíhala v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku letní škola instruktorů. Účastníci ve věku 15-18 let zde každoročně absolvují čtrnáctidenní výukový kemp, ve kterém usilují o získání kvalifikace vedoucího mládeže III., případně II. stupně.

V průběhu dvou týdnů se budoucí vedoucí, pod vedením zkušených, kvalifikovaných lektorů, seznámili s tématy nezbytnými pro práci s dětmi a mládeží v zájmovém kroužku. Jedná se například o pedagogiku, psychologii, zdravovědu a první pomoc, hasičské minimum, bezpečnost práce, právní minimum, prevenci sociálně patologických jevů, základy ekonomiky, ekologii a turistiku a další.

Sdružení hasičů má svůj vlastní, dlouhodobě prověřený vzdělávací systém vedoucích. Letní školy instruktorů jsou jedním z pilířů této vzdělávací soustavy.

Absolventi letní školy byli mimo jiné seznámeni se Strategií mládeže 2030+, která určuje dlouhodobé zaměření činnosti úseku mládeže Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Věnovali se i hře Plamen, a to jak v její výchovně vzdělávací, tak sportovní části.

Uprostřed své výuky absolvovali výcvik pobytu v přírodě, tzv. polní dny. Zde měli ideální možnost využít nabitých poznatků z teoretické výuky a aplikovat je v praxi, ve formě tvorby příspěvků pro přežití, sestavení jídelníčku atd.

V letošním roce se budoucí vedoucí intenzivněji věnovali nové výchovně vzdělávací aktivitě určené mladým hasičům, ale i nečlenům našeho spolku: Závodu hasičské všestrannosti a brannosti, který je první vlaštovkou na cestě otevření se i práci s neorganizovanými dětmi a mládeží mimo náš spolek. V rámci praktické zkoušky se sami účastníci letní školy pokusili o natočení video ukázky plnění jednotlivých stanovišť.

Součástí letních škol jsou i bodované aktivity, které prověřují nejen vědomosti, ale i fyzickou zdatnost, rychlost, obratnost či jemnou motoriku. Tyto disciplíny plní frekventanti jako jednotlivci, tak i kolektivně, v rámci družstev, ve kterých spolupracují po celou dobu svého pobytu.

V samém závěru této vzdělávací akce čekal na účastníky závěrečný test tzv. „maturita vedoucího“, jehož zdárné splnění je základním předpokladem pro zisk osvědčení instruktora, respektive vedoucího mládeže III. stupně. Celkové vyhodnocení letní školy a předání osvědčení se tradičně konalo v místním divadle, rovněž tak na závěrečném společenském plesu, a při půlnočním skládání slibu vedoucího mládeže.

Letošní letní školu v Malých Svatoňovicích navštívilo 35 mladých členů SH ČMS z 10 krajů České republiky. I to je známkou, že tato specifická vzdělávací aktivita má svou popularitu a každoročně pomáhá rozšiřovat řady vedoucích a instruktorů v rámci našeho spolku.

Letní školu, podobně jako další vzdělávací aktivity úseku mládeže dlouhodobě dotačně podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v rámci Programu podpory práce s dětmi a mládeží pro nestátní neziskové organizace.