Ve dnech 16. – 17. 3. 2024 se konal  v Přibyslavi kurz rozhodčích mládeže, kde jsme udělili kvalifikaci prvního stupně nebo potvrdili obhajobu této kvalifikace.

Kurzu se zúčastnilo 31 posluchačů. 12 bylo „nováčků“ a 19 účastníků, kteří si přijeli svou kvalifikaci obhájit.

Teoretická část proběhla v sobotu do odpoledních hodin, a ještě před večeří jsme zahájili zkoušku praktickou i ústní. Počasí nám přálo, tak jsme připravili venku stanoviště, kde noví uchazeči museli uvázat uzle (PÚ CTIF), ukázat a zhodnotit práci v předávacím území, vyhodnotit a předvést, jak se řeší přetočení hadic na požárním útoku CTIF a vyzkoušeli si, že práce startéra není jednoduchá. Ne všichni si byli ve všem úplně jistí v kramflecích. Nováčci prakticky ukazovali zadané úkoly, ti zkušenější jejich práci hodnotili, vysvětlovali, předávali své zkušenosti.

Po praktické části probíhaly zkoušky ústní, které byli zpestřeny dotazy zapeklitých situací, které se staly nám lektorům v praxi. V neděli jsme se po snídani rozdělili do dvou skupin. Jedna skupina byla 17-ti členná a psala testy klasicky – papírově. Druhá skupina byla 14- ti členná a psala testy na počítači.

Testy jsme začali psát v 8:04 hodin. V 8:37 dopsal poslední absolvent test na počítači.

V 9:38 hodin odložil tužku poslední rozhodčí, který psal test papírově. Úspěšnost kurzu byla několika letech 100 %. Nováčkům jsme předali osvědčení a odznak rozhodčího I. stupně. Všem jsme pogratulovali k jejich úspěchu a popřáli, ať se jim dobře a spravedlivě rozhoduje.

Kurz hodnotím velice kladně. Největší pochvala pro lektory je potlesk a poděkování. Ale i my děkujeme všem za ukázněnost, dochvilnost a hezké vystupování. 

A já děkuji mým kolegům lektorům - Evě, Davidovi, Jitce, Jardovi a Pepovi.

Dana Vilímková

vedoucí ÚORM