Ve dnech 23. až 25. června 2023 proběhl v areálu skladu logistiky Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy v Jílovém u Prahy první ročník RESCUE CAMPU. Je to nový společný projekt Městského sdružení hasičů hlavního města Prahy a Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy. Záštitu za projekt převzali brig. gen. Ing. Luděk Prudil – ředitel HZS hl. m. Prahy a Bc. Martin Wágner, MBA – starosta MSH hl. m. Prahy

RESCUE CAMP 2023 je specifický a jedinečný výcvik pro členy sborů dobrovolných hasičů, kteří aktivně pracují v dorosteneckých kategoriích a připravují se na zařazení do jednotek požární ochrany. Výcvik je zaměřen na oblast cvičebního a bojového řádu jednotek PO a to zejména formou praktických činností při simulaci reálných událostí.

Kurz byl v pátek zahájen nezbytným vstupním proškolením BOZP a pokračoval seznámením se základy radioprovozu, využití FIREPORTU a orientací v terénu. Další úkoly plnili účastníci postupně v jednotlivých skupinách. Mezi ně patřilo vybudování stanového městečka jako zázemí pro ubytování a rozvinutí kontejneru nouzového přežití, který sloužil pro týlové zázemí, výdej stravy a jídelnu.

V sobotu se na jednotlivých stanovištích účastníci věnovali dalším činnostem jako například práci na místě zásahu, první pomoci, záchraně osob a protipovodňové ochraně. Mimo areál v obci Chotouň byla další dvě stanoviště zaměřená na problematiku práce na vodě spojené se záchranou tonoucího a vyhledávání osob v neznámém terénu. Závěr dne byl věnován správnému použití osobních ochranných prostředků.

Nedělní program byl zaměřen na činnost při dopravní nehodě a požár nízké budovy. V poslední fázi v rámci výcviku proběhlo balení a ošetření použitého materiálu včetně stanů a kontejneru nouzového přežití. 

Na všechny události byla družstva vyrozumívána prostřednictvím FIREPORTU tak, jako je tomu u reálných výjezdů jednotek. Prvního ročníku se zúčastnilo 10 družstev, kdy každé družstvo bylo složeno ze čtyř členů ve věku 15 až 18 let a jednoho dospělého vedoucího. Týlové a logistické zabezpečení zajistili příslušníci odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení společně s členy sborů dobrovolných hasičů. Jednotlivá stanoviště byla obsazena lektory z řad příslušníků výjezdových jednotek HZS hl. m. Prahy a jednotek SDH.

Náklady byly pokryty formou dotace „Výzva práce s dětmi a mládeží 2023“ z MŠMT a dále pak z rozpočtu Městského sdružení hasičů hl. m. Prahy. Cílem celého projektu je zaujmout tuto věkovou kategorii činnostmi, které jsou součástí běžného života každého člena výjezdové jednotky, a to jak dobrovolné, tak profesionální. Ústřední myšlenkou je motivovat dorostence, aby následně po dovršení dospělosti pokračovali v jednotce sboru dobrovolných hasičů, případně i jako příslušníci hasičského záchranného sboru.

Velké poděkování patří všem zúčastněným, družstvům za jejich aktivní a zodpovědný přístup, organizátorům a lektorům za jejich nasazení a hladký průběh celého zaměstnání. Městu Jílové u Prahy a obci Chotouň děkujeme za možnost využít lokality ve městě k simulaci reálných událostí.  Zároveň se těšíme na další spolupráci při dalším ročníku RESCU CAMP 2024.

Ing. Martina Hartmanová

vedoucí odborné rady mládeže MSH Praha

 

mjr. Mgr. Jakub Růžička, DiS

vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva HZS hl. m. Prahy

KOMPLETNÍ FOTOGALERIE¨