V sobotu 24. února 2024 proběhl XXIV. ročník Zimního setkání mladých hasičů okresu Klatovy. Konal se v Kašperských Horách organizovaný OSH Klatovy, Odbornou radou mládeže  okresu Klatovy pod záštitou p. Jana Voldřicha, starosty města Kašperských Hor, a za pomoci SDH Kašperské Hory.

Ve sportovní hale místní základní školy se rozsvítilo již v brzkých ranních hodinách, aby se tělocvična rozdělila a připravila na stanoviště k plnění různých úkolů. V devět hodin bylo setkání zahájeno a na 500 malých hasičů se rozeběhlo po jednotlivých disciplínách. Soutěžilo se nejen ve zručnosti a fyzické zdatnosti jako např. ve srážení kuželek, šplhu o tyči, hodu do koše, trefy na branku, ale také ve znalostech dopravních, topografických či technických značek, nechybělo vázání uzlů, hra paměti, ani znalost hasičských signálů. Celkem dvě desítky různých úkolů a aktivit. Jako obvykle se velké drama strhlo ve velmi oblíbené doprovodné disciplíně – oblékání hasiče. Jeden člen hlídky je oblékán svými kamarády do kompletního hasičského obleku včetně helmy a těžkých bot. Ti nejrychlejší to zvládli do 24 vteřin! Napětí, soustředění střídaly emoce, smích, ale někdy i ta slzička z nepovedeného úkolu (nikdy však ne na dlouho). Výsledky byly sečteny kolem druhé hodiny odpoledne, nejlepším byly předány dorty a diplomy. Kolektivy se rozjely k domovu a tělocvična utichla.

Opět se výborně podařilo zábavnou formou vyplnit zimní přestávku pro oddíly mladých hasičů. Setkání se zúčastnilo 44 družstev ve starší kategorii (děti od 12 – 15 let), 31 družstev v mladší kategorii (děti od 6 – 11) a 16 družstev přípravek (děti do 6 let).

Poděkování patří Městu Kašperské Hory za finanční pomoc, vedení Základní školy Kašperské Hory za pronájem prostor haly k soutěžení a školní jídelny k občerstvení dětí, rozhodčích i vedoucích kolektivů a členům SDH v Kašperských Horách za bezchybnou pomoc s organizací akce.

Zimní sraz nezapomněli navštívit i významní hosté z řad zastupitelských orgánů státu a obcí, i jim děkujeme za jejich podporu.                                                           

text: Bohumír Bucifal, DiS. - vedoucí Odborné rady mládeže OSH Klatovy