Ke konci září se opět sešly děti z OSH Opava, ABC, o.p.s. (Autismus bez cenzury) Ostrava a Dětského domova Velkých Heraltic v Ústřední hasičské škole Jánské Koupele. Páteční večer se nesl v duchu rozdělení do skupin pomocí puzzle. Každá skupina z něj složila zvíře, které značí jeden ze světadílů a měla přijít na to, o jaký se jedná. Dle zadaných kritérií následně na flipchart vypracovali tento světadíl a poté ho prezentovali ostatním. Prezentace to byly vskutku zajímavé a přínosné, protože jsme se dozvěděli i spoustu nových informací. Déšť si s námi hrál během výkladu, ale vše dopadlo dobře a my mohli venku zapálit olympijský oheň, protože sobota se ponese v duchu Olympijských her. Každé družstvo si zapálilo svůj oheň a slibem zahájilo tyto hry.

Po rozcvičce a snídani následovalo rozdělení do skupin podle barev, které značí olympijské barvy. Děti dostaly hrací kartu, na kterou se zapisovaly body za splněná stanoviště. A co je v dopoledním programu čekalo: střelba ze vzduchovky, trefa na branku s „florbalkou“, hod na koš, hod na cíl, nízké plastové chůdy a dětmi oblíbený výcvikový polygon. Následoval oběd a odpolední klídeček na doplnění energie pro další plnění her. Nejen dopolední, ale i odpolední program jsme museli trochu přeorganizovat kvůli počasí, ale nikomu to nevadilo. A co družstva odpoledne plnila? Tak i tady bylo o co stát, neboť pestrost stanovišť byla různorodá - Finská kolíková hra, která zaujala nejedno dítko, přenášení pingpongového a tenisového míčku slalomem, týmová hra k přenášení balonku a podstavce, umístění míčku do daných bodů na velkém archu; pro některé nebylo jednoduché ani prolézání stanoveného úseku bez dotknutí se provázku. Poslední stanoviště se snad líbilo všem, protože si vyzkoušeli lezeckou stěnu. Všechny aktivity děti zvládly na výbornou a mohly se tak těšit na večer.

Starší hasiči, kteří se této akce účastnili, si pro děti připravili ještě před večeří překvapení. A že se bylo na co těšit! Hasicím přístrojem měli nejen děti, ale i dospělí uhasit připravený oheň. Tato aktivita měla za cíl všechny připravit na případný problém v běžném životě, a jak se při něm zachovat.

Po večeři nám stále den nekončí a v týmech se musí domluvit na názvu svého světadílu či zemi. Dalšími úkoly bylo vymyslet vlajku, zvířata, hymnu a jiné, které budou jejich zemi či světadíl zastupovat. K práci patří i nějaké to občerstvení, a tak každý dostal oproti odevzdání kartičky popcorn a pití. Když měl tým vymyšlenou vlajku, zvěčnil si ji na oblázek, který si pak odvážel domů na památku. Práce to byla dlouhá a náročná, proto pro ně byla nachystána druhá večeře ve stylu párku v rohlíku.

Nedělní ráno bylo jiné než to sobotní a tak po rozcvičce a snídani se šli všichni projít k rybníku, ať načerpají energii na prezentaci svých výtvorů. I zde jsme se přesvědčili, že dětská tvořivost je velmi originální a nápaditá. Všem týmům bylo poděkováno za originalitu, a my je tak mohli ocenit medailí, diplomem a upomínkovými předměty, které jim budou připomínat krásně strávený víkend v UHŠ Jánské Koupele.

Na závěr tohoto článku bych chtěla poděkovat všem, kteří do této akce opět šli a vytvořili tak pěknou a nezapomenutelnou atmosféru pobytu.

Za OSH Opava Andrea Pytlíková