Po úspěšném náboru mladých hasičů na začátku září jsme otevřeli 2 nové kroužky. Pro věkovou kategorii 3 až 5 let tzv. přípravku, která se koná každé úterý od 16 do 17 hodin. Dále pak mladší pro děti od 6 do 11 let, které se scházejí každý čtvrtek taktéž od 16 do 17 hodin. Kategorie starších se zatím z důvodu malého počtu dětí na podzim neschází, snad na jaře. Dorostenci pak mají schůzky nepravidelně, vždy po vzájemné dohodě.
V sobotu 8. října jsme se zúčastnili závodu požární všestrannosti v Lukavici. Dopoledne jsme vyrazili závodit s pětičlennou hlídkou dětí soutěžících v kategorii mladší. Pro tyto děti to byly jejich úplně první závody. V relativně krátkém čase se musely seznámit se spoustou nových věcí, jako jsou třeba různé uzly, topografické značky, technické prostředky a základy zdravovědy. Také se musely naučit střílet ze vzduchovky na špalíčky. Na trati dlouhé 2,5 km bylo rozmístěno 6 stanovišť, kde děti prokazovaly svoje dovednosti a znalosti. Za opočenské hasiče se na trať vydaly – Anna Petříčková, Nela Prausová, Elen Tomeňuková, Barča Týfová a Julinka Hacurová, která byla zapůjčena od hasičů z Ledec. Díky tomu se mohla naše hlídka závodů zúčastnit a my Ledcům moc děkujeme. Do závodu jsme letos nevstupovali s velkými ambicemi, ale holky se předvedly na výbornou a mezi 21 družstvy obsadily 15. příčku. To je veliký úspěch vzhledem k tomu, že naše družstvo s hasičskou činností začalo letos v září a během čtyř schůzek se děti musely vše naučit.
Odpoledne jsme pak jeli do Lukavice znovu s dorostem, který závodil v kategorii smíšený dorost. Reprezentovali nás Štěpánka Slezáková, Matěj Prause, Sebastian Hanuš, David Ptáček ml. a Ondřej Verner. Ti měli trať dlouhou 5 km, také se šesti stanovišti jako děti, jen vše o poznání těžší. A i jejich výkon musíme pochválit. Ve své kategorii obsadili 2. příčku z 5 zúčastněných družstev. Všem dětem děkujeme za reprezentaci SDH Opočno a blahopřejeme k vydařeným výkonům.
V jarní části na nás pak kromě tréninků, her a výletů čeká i spousta zajímavých závodů, na které je v každé kategorii třeba minimálně 9 dětí. Do tohoto počtu nám však v každé kategorii kousek chybí, někde větší, někde menší. Pokud by se k nám chtěl připojit i někdo další, může v úterý nebo ve čtvrtek rovnou přijít, rádi ho uvítáme, na vše odpovíme. Případně si pro více informací můžete zavolat přímo vedoucí Lucii Prausové na tel. 777 804 987. Děkujeme.
 
autor: Za SDH Opočno Lucie Prausová, vedoucí mladých hasičů
zdroj: Opočenské noviny, 29. 11. 2022, s. 15.