Mezigenerační dialog je jednou ze stěžejních aktivit Projektu Mladí hasiči 2022. Cílem mezigeneračního dialogu je podpora společných spolkových aktivit napříč generacemi a podpora aktivit pro seniory. Vedoucí kolektivu ze sboru dobrovolných hasičů Radvanice, Julinka Burdychová, nám prozradila, jakým způsobem dělají radost seniorům její svěřenci.

Kolektiv mladých hasičů z Radvanic již několik let vyrábí dárečky nejen rodičům, ale i pro seniory z obce a v době adventu jsou tyto dárečky rozdávány dětmi pod vánočním stromem. U příležitosti MDŽ mladí hasiči pro změnu vyrábí kytičky, které poté obec věnuje na setkání seniorů. Nejinak tomu bylo i v letošním roce, jak se můžete přesvědčit z přiložených fotografií.

Již po tři roky také trvá spolupráce kroužku mladých hasičů s domovem seniorů Tmavý důl. Současná situace ale bohužel nenahrává osobním návštěvám, a tak probíhá setkávání alespoň na dálku. Pro potěšení a pozdrav v covidové době, připravily děti pro babičky a dědečky z domova například srdíčka a kytičky. Dárečky a přáníčka, které děti v posledních dvou letech vyrobily, byly prozatím předávány prostřednictvím vedení domova. Děti už se ale těší na osobní setkání a další spolupráci, ve které chce sbor pokračovat i v dalších letech.

Výrobky dětí ale neputují jen našim starším spoluobčanům. V období covidu děti vyrobily srdíčka i složkám IZS a všem, co si poděkování zasloužili (kuchařkám, sestřičkám, prodavačkám,…) za to, jak tuto dobu zvládají. Srdíčka také putovala pro potěšení babičkám a dědečkům v obci a také se rozdávala při rozsvěcení vánočního stromu pro potěšení všem občanům.

Není nic krásnějšího než rozdávání radosti, která vykouzlí úsměv na tvářích i v srdcích na obou stranách.

Nechte se aktivitami radvanických dětí inspirovat. A pokud váš sbor pořádá pro seniory, rodiče, zasloužilé hasiče, pamětníky,… jakékoliv aktivity, které by mohli být inspirací pro ostatní, napište nám o nich, prosím, na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Vaše činnost nás zajímá a příště budeme psát zase o Vás.

Ing. Lucie Šulcová

vedoucí úseku mládeže