Ve dnech 25. – 26. 2. 2023 proběhl v Přibyslavi další kurz rozhodčích mládeže, kde jsme udělili kvalifikaci prvního stupně nebo potvrdili obhajobu této kvalifikace. Kurzu se zúčastnilo 30 posluchačů. 20 bylo „nováčků“ a 10 účastníků, kteří si přijeli svou kvalifikaci obhájit. Jelikož máme nové Směrnice hry Plamen a Dorostu, kde není ZPV zařazen jako sportovní disciplína, byl kurz pro nás lektory v jiném duchu, než v kurzech předešlých. Disciplínu ZPV jsme používali pro zkoušku praktickou, což jsme v tomto kurzu již nemohli uplatnit.

Teoretická část proběhla v sobotu do odpoledních hodin a před večeří jsme zahájili zkoušku praktickou. Venku nám počasí nepřálo, tak jsme v prostorách hotelu připravili stanoviště, kde nám noví uchazeči museli uvázat uzle, ukázat a zhodnotit práci v předávacím území, vyhodnotit a ukázat, jak se řeší přetočení hadic na požárním útoku CTIF. Na těchto stanovištích se role rozhodčích ujali ti, kteří přijeli na obhajobu. Po večeři probíhaly zkoušky ústní, které byly zpestřeny dotazy zapeklitých situací, které se staly nám lektorům v praxi.  Večer jsme poseděli a vzájemně diskutovali.

V neděli jsme se po snídani rozdělili do dvou skupin. Jedna skupina byla 11-ti členná a psala testy klasicky – papírově. Druhá skupina byla 19- ti členná a psala testy na počítači. Myslím si, že brzy přijde doba, že papírově nikdo psát testy nebude. Musím se přiznat, že pro nás lektory je forma počítačová mnohem jednodušší na vyhodnocení.

V 10 hodin měli všichni testy napsané, ještě jsme si pověděli, jak máme komunikovat do vysílaček a ještě před obědem jsme udělali vyhodnocení. Rozdali jsme Osvědčení, odznaky rozhodčího a počkali jsme si na oběd.

Úspěšnost kurzu byla 96, 666 %. Jeden absolvent z nováčků bohužel Osvědčení neobdržel.

Kurz hodnotím jako velice zdařený. Největší pochvala pro lektory je potlesk a poděkování. Ale i my děkujeme všem za ukázněnost, dochvilnost a hezké vystupování. Dokonce kurz velice dobře zvládli i rodiče se svými malými ratolestmi. Všechno jde. Pochvalu si zaslouží i kuchyň.

A úplně ze všeho nejvíce děkuji mým kolegům Evě, Davidovi, Jardovi  a Lucce  - jsme dobrý tým.

Dana Vilímková