Sbor dobrovolných hasičů uspořádal v hale Slavii již 33. ročník halové soutěže starších a mladších žáků. Účast byla opět rekordní. Domácímu družstvu se nejvíce dařilo v kategorii starších žáků, kde obsadili 12 místo. V Havířově se konal další ročník největší halové soutěže mladých hasičů v Česku. Disciplíny v hale Slavii plnilo na 700 dětí. Soutěž je určena hasičům do patnácti let.
Lukáš Jurok, starosta SDH Havířov: “Letos se účastníme 33. ročníku Halové pohárové soutěže mladých hasičů a zároveň 31. ročníku Neoficiálního mistrovství Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Máme tady 65 družstev celkem z obou kategorií mladších a starších žáků a čtyři družstva ze Slovenska. V republice už je hodně halových soutěží, ale furt si myslíme, že tato byla kdysi jako jediná v zimním období, byla první a myslím si, že to jméno má už hodně velké.”
Velké ambice měl i domácí Havířov.
Jana Urbancová, SDH Havířov: “Letos jsme nasadili čtyři družstva, konkrétně se jedná o dvě pětice mladších žáků a o dvě pětice starších žáků. Ti mladší žáci jsou začínajícími, protože je tam hodně maličkých, kteří jsou v kategorii přípravky. To znamená děti už třeba čtyřleté, pětileté. Ti jsou jakoby tým B a pak máme tým A, u kterého jsme trénovali více na výkon, protože věříme, že budou dobrými následníky té kategorie starších.”
Během covidu sborům napříč republikou ubyly děti. Situace už se ale pomalu zlepšuje.
Jana Urbancová, SDH Havířov: “Ty děti si zvykly na volnější režim a bylo těžké je nastartovat na tu pravidelnost, fyzickou přípravu, na kterou nebyly během covidu zvyklé. Každopádně po tom covidu nám začaly chodit děti už od tří let a stalo se nám, že jsme měli celé družstvo přípravky. Měli jsme deset dětí, jedenáct dětí, které byly od 3 do 6 let a pro nás to znamenalo začít úplně od nuly.”
Mladí hasiči soutěžili v uzlové štafetě, běžecké štafetě dvojic a v týmové štafetě 4X40 metrů, kdy o umístění rozhodovala doslova každá vteřina.
 
Kuba, SDH Havířov: “Dělal jsem štafetu dvojic a moc jsem se těšil.” Proč ses přihlásil k hasičům? Protože jsem chtěl být hasič hrozně moc. Na dnešek jsme hodně trénovali.”
Nikol, SDH Havířov: “Připravovali jsme se dlouho, máme za sebou uzle a myslím, že se nám povedly. Je to takové každoroční, takže se na to těšíme.”
 
anketa: “My jsme z Těrlicka Hradiště, připravovali jsme se hodně a děláme tady štafetu dvojic, uzle a čtyřikrát čtyřicet.”
anketa: “Já jak jsem byl malý, tak jsem strašně obdivoval hasiče.”
 
Mimo soutěž se v hale předvedly i děti z mateřské školy, které za své vystoupení sklidily velký potlesk.
anketa, děti MŠ Radniční: “My jsme z Radniční školky a dneska budeme soutěžit hasičskou soutěž, to znamená, že se staneme hasiči a po té hasičské soutěži, když budeme skvělí, tak pojedeme vlakem, nebo autobusem do muzea.”
 
První místo v kategorii mladších žáků nakonec získalo družstvo z Ostravy Heřmanic. V kategorii starších se pak nejvíce dařilo družstvu z obce Lukavice. Domácí Havířov obsadil 20. a 12. místo.
 
autor: Bára Kelnerová