V neděli 10. dubna se do středočeské Příbrami sjelo několik desítek mladých sportovců, dorostenců a dorostenek, aby změřili své výkony v jedné z disciplín požárního sportu, výstupu na věž. Soutěž pořádá SH ČMS ve spolupráci s Okresním sdružením hasičů v Příbrami, a především s HZS – územním odborem Příbram. Právě zde se nachází krytá věž – v ČR věc unikátní. A i když má v Příbrami pořádaná soutěž svá specifika, například to, že se soutěž provádí bez zápichu (v mužských a některých dorosteneckých kategoriích), jedná se o skvělou příležitost, jak zahájit sezónu a ověřit si, jak úspěšná byla zimní příprava.

Pro některé sportovce se jednalo o cestu i několik set kilometrů dlouhou, ale ani tato překážka je nemohla odradit od touhy zvítězit. Vzhledem k počasí, většina uvítala, že tentokrát může zůstat v teple příbramské haly. Soutěžilo se ve všech dorosteneckých kategoriích, jako první přišli na řadu starší dorostenci. Jako jediná kategorie dorostu musí vystoupat tito mladí muži do druhého okna a ovládnout tedy nejen zález, ale také zásed a výhoz žebříku. Pro ostatní kategorie soutěžní cesta končí zálezem do prvního okna. Proto po kategorii staršího dorostu bylo nutno přestavět dráhu, konkrétně pak přenést nášlapy, které indikují dokončení pokusu, ze druhého patra do prvního. I tyto nášlapy přitom mohou představovat zádrhel – pokud závodník nesešlápne dostatečně přesně a razantně, nezastaví běh časomíry a do výsledkové listiny si bohužel zapíše neplatný pokus. Nakonec se však všichni zdárně poprali se všemi nástrahami, přestože pro některé účastníky se jednalo o vůbec první soutěžní klání.

A jak to nakonec dopadlo? Dobře, chtělo by se říci – viděli jsme krásné výkony, potkali jsme dobré známé z různých koutů republiky, soutěž se obešla bez zranění, alespoň těch vážnějších. Ale přece jen se jednalo o soutěž a na soutěži nás nejvíce zajímají ti, kteří zvítězili. Kategorii starších dorostenců ovládl Adam Šíp z SDH Duchcov, mezi středními dorostenci nenašel přemožitele Vít Vymazal z SDH Morkovice a mezi mladšími kraloval Pavel Bílek, který reprezentoval SDH Uhlířské Janovice. Závod starších dorostenek nejlépe zvládla Eliška Navrátilová z SDH Kojetice, mezi středními dorostenkami zvítězila Anna Umnerová z SDH Dobřany a závod v kategorii mladších dorostenek nejlépe zaběhla Anna Karpielová z SDH Újezd. Ukázalo se, že máme skutečně celou řadu talentovaných (a také pracovitých) sportovců.

Závěrem je nutno poděkovat všem těm, kdo se na soutěži, jakkoliv podílel. Především jde o HZS – územní odbor Příbram, který poskytl pro soutěž zázemí své kryté věže, dále pak Okresní sdružení hasičů Příbram, jehož členové se účastnili jako technická četa či jako rozhodčí. Určitě si poděkování zaslouží zdravotníci a nesmíme zapomenout ani na sponzory, zejména pak firmy inSPORTline a KOVPAL Vlček, které věnovaly ceny do naší soutěže.

Josef Myslín

foto: Josef Myslín

FOTOGALERIE - ke stažení