Začátek letních prázdnin patřil u dobrovolných hasičů Mistrovství České republiky dorostu v požárním sportu. Třídenní sportovní klání probíhalo od soboty 1. 7. do pondělí 3. 7., místem konání byl Městský stadion Střelnice v Domažlicích. Hlavním organizátorem bylo Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Krajským sdružením hasičů Plzeňského kraje, Okresním sdružením hasičů Domažlice a Hasičským záchranným sborem Plzeňského kraje – územním odborem Domažlice.

Třídenní sportovní klání zahájily dorostenky v sobotu ráno 1. července disciplínou štafeta 4x 100 m s překážkami. Nejlépe se dařilo družstvu SDH Bludov (Olomoucký kraj), který trať zvládl ve svém lepším pokusu v čase 61,99s. Druhé skončilo družstvo dorostenek z SDH Raškovice z Moravskoslezského kraje (64,81s), třetí příčku obsadil tým dorostenek SDH Panská Lhota (66,13s) Kraje Vysočina. Závody pokračovaly disciplínou běh na 100 m s překážkami, kde se sčítaly časy pěti nejlepších závodnic. Nejlépe se dařilo opět družstvu Olomouckého kraje SDH Bludov, který se svým součtem časů 92,15s dosáhl na nejvyšší příčku. Druhé místo obsadil tým z Pardubického kraje SDH Morašice (92,95s), třetí pozice patřila týmu SDH Raškovice se součtem časů 94,17s.

O celkovém umístění tradičně rozhodovala královská disciplína – požární útok. V něm potvrdil svou letošní formu tým závodnic z SDH Bludov (25,82s), na druhém místě se umístilo domácí družstvo SDH Úněšov (27,04s) z Plzeňského kraje, třetí příčku obsadil tým ze Středočeského kraje SDH Písková Lhota (27,06s). O celkovém vítězi bylo tedy jasno, první příčku vybojovalo družstvo dorostenek SDH Bludov, které s celkovým počtem 3 body bezkonkurečně porazilo všechny týmy. Po roce se tedy znovu vrátilo na vítězné pozice, naposledy vyhrálo v roce 2021 v Zábřehu na Moravě.

„Je to určitě úžasný pocit, vůbec jsme to nečekaly, doufaly jsme v dobré výsledky a jsme hrozně šťastné, že jsme se znovu staly mistryněmi“, shodují se členky týmu a sestry Natálie a Liliana Kulhajovy. „Jsme úžasný tým, to je to hlavní. Nejvíc nás motivuje podpora celého týmu, hlavně to, jaká jsme parta, jinak bychom nedosáhly tak skvělých výsledků. Budeme fandit i klukům zítra, mají naši formu, kterou jsme jim předaly“, dodává Natálie K. Na druhém místě v celkovém pořadí skončil tým dorostenek z SDH Úněšov (Plzeňský kraj) a bronzovou medaili si z mistrovství odvezly závodnice z SDH Panská Lhota (Kraj Vysočina).

Závody pokračovaly v neděli 2. července a už od první disciplíny bylo jasné, že největší souboj bude probíhat mezi předpokládaným favoritem, kterým byl tým dorostenců z SDH Bludov a týmem SDH Bukovice. Ve štafetě 4x 100 m s překážkami, zvítězil tým z Královehradeckého kraje SDH Bukovice s časem 60,32s, druhý skončil SDH Bludov s časem 60,96s a třetí místo obsadili dorostenci z SDH Drahonice z Jihočeského kraje s časem 60,97s. V druhé disciplíně běh na 100 m s překážkami se první dvě příčky prohodily a disciplínu vyhrál SDH Bludov (89,43s), závodníci z SDH Bukovice skončili druzí (91,28s). Na třetím místě je doplnili dorostenci z SDH Senetářov z Jihomoravského kraje (91,74s). O konečném vítězi musely rozhodnout požární útoky.

V této disciplíně ale všechny překvapil tým z Libereckého kraje SDH Bozkov, který zaběhl nejlepší čas 27,67s, druhý skončil tým závodníků SDH Oznice ze Zlínského kraje s časem 28,23s a třetí skončil jeden z favoritů mistrovství SDH Bukovice s časem 29,13s. O vítězi tak bylo rozhodnuto. Mistry republiky se stali závodníci z SDH Bukovice, druzí skončili dorostenci z SDH Bludov a na třetí příčku, se díky skvělému útoku, dostal tým dorostenců z Libereckého kraje SDH Bozkov.

V pondělí se na dráhu postavili dorostenci a dorostenky v kategoriích jednotlivců. Závodníci ve všech kategoriích (mladší, střední a starší) museli zvládnout dvě disciplíny: běh na 100 m s překážkami a běh na 100 m s přenosným hasicím přístrojem. Součet nejlepších časů v těchto dvou disciplínách určil vítěze v každé kategorii. Nejlepší dorostenkou v kategorii mladších se stala Markéta Němcová (SDH Výškovice), v kategorii středních dorostenek to byla Anna Karpielová (SDH Újezd) a v kategorii starších dorostenek to byla Anna Umnerová (SDH Dobřany). Nejlepším dorostencem v kategorii mladších se stal Štěpán Vardžák (SDH Prostřední Bečva), v kategorii středních dorostenců to byl Martin Šulc (SDH Seč) a v kategorii starších zvítězil Tomáš Novotný (SDH Jílovice).

KOMPLETNÍ FOTOGALERIE

Kompletní přehled výsledků družstev najdete na:

Výsledky MČR družstev dorostu SH ČMS v PS – Domažlice 2023

Kompletní přehled výsledků jednotlivců najdete na:

Výsledky MČR jednotlivců dorostu SH ČMS v PS – Domažlice 2023

Více informací na a sociálních sítích sdružení:

Facebook: https://www.facebook.com/sdruzenihasicu

Instagram: https://www.instagram.com/sdruzeni_hasicu/

tisková zpráva SH ČMS, 3. 7. 2023

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS