2. července 2022, Ústí n. L. – Druhý soutěžní den Mistrovství ČR dorostu v požárním sportu pokračoval v Ústí nad Labem ve stejném harmonogramu jako den předchozí. Na soutěžní dráze ale dorostenky vystřídali dorostenci. Do sportovního klání se zapojilo 97 závodníků

Už během prvních rozběhů ve štafetě 4 x 100 m s překážkami bylo jasné, že na mistrovství se letos sjela družstva ve skvělé formě a výkony budou velmi vyrovnané.  Nejrychlejším týmem byl v této disciplíně SDH Bludov (Olomoucký kraj), který dráhu zvládl v čase 58,43s. Tým, který rovněž dosáhl čas pod 1 min (59,66s), byl SDH Skuteč (Pardubický kraj), trojici vítězů doplnil SDH Borová (Moravskoslezský kraj) s časem 62,56s. Součástí závodů, stejně jako u dorostenek, byl i písemný vědomostní test požární ochrany, který už na začátku soutěže výrazně zamíchal pořadím.

Závody pokračovaly během na 100 m s překážkami, ve kterém se sčítaly časy pěti nejlepších závodníků. Nejlépe si vedl SDH Skuteč. Tato disciplína ukázala, že největší souboj o celkové umístění se svede mezi Skutčí a Bludovem, vzhledem k průběžnému pořadí, ve kterém se tato dvě družstva dělila o první místo.

Rozhodující a nejočekávanější disciplínou se tudíž stal požární útok. V této disciplíně si ale nejlépe vedl tým SDH Počepice (Středočeský kraj) s časem 30,53s, druhý skončil SDH Borová s časem 31,21s a jako třetí se umístil SDH Bludov (31,43s). V konečném součtu první místo obsadil SDH Bludov a obhájil mistrovský titul z loňského roku. Na druhém místě skončilo družstvo dorostenců z SDH Skuteč a na třetím místě je doplnili závodníci z SDH Borová.

Člen bludovského týmu Vilém Tomášek běžel letos poprvé jako člen družstva, loni startoval mezi jednotlivci. „Je to mnohem lepší sdílet společnou radost, hlavně když se to povede. Kluci předvedli skvělé výkony a chtěli titul obhájit, já jsem jim chtěl v tom pomoci. Největší radost mám z domečku (pozn. překážka ve štafetě), ze kterého jsem měl velký strach a který se mi povedl.“

V pondělí zakončí třídenní mistrovství soutěž jednotlivců. Závodit se bude ve dvojboji, v běhu na 100 m s překážkami a v testu požární ochrany.

ODKAZ NA VÝSLEDKY

FOTOGALERIE