1. července 2022, Ústí n. L. – Mistrovství České republiky dorostu v požárním sportu se v tomto roce přesunulo do krajského města Ústí nad Labem. Ačkoli se nevyplnila nejhorší předpověď, co se týče počasí, závodnice často zápolily s velmi silným větrem, který jim komplikoval plnění disciplín, především požárního útoku. Do pátečního sportovního klání se zapojilo 104 závodnic.

 Samotné závody odstartovaly štafetami na 4x 100 metrů s překážkami. Závodnice musely překonat okno, atletickou překážku, napojit hadicové vedení a v posledním úseku přenést hasicí přístroj. Vítězkami štafet se staly dorostenky z SDH Úněšov (Plzeňský kraj) s časem 62,10s, druhé se umístily závodnice z SDH Bludov (Olomoucký kraj) s časem 62,71s a třetí SDH Nová Ves (Moravskoslezský kraj) s časem 65,22s. Závody pokračovaly během na 100 m s překážkami, ve kterém se sčítaly časy pěti nejlepších závodnic. V této disciplíně se opět nejvíce dařilo družstvu z SDH Úněšov, druhé se umístily dorostenky z SDH Nová Ves a třetí skončily závodnice z SDH Bludov.

Součástí závodů byl i písemný test hasičských a záchranářských vědomostí, který ovšem nedopadl úplně nejlépe pro všechny týmy a některé odsunul z medailových pozic. O konečném vítězi musela rozhodnout poslední disciplína – požární útok. V tomto závodě všechny překvapily závodnice z SDH Budíkovice (Kraj Vysočina), které vybojovaly první místo s časem 29,02s a jako jediné se dostaly pod hranici 30 sekund. Druhé místo uhájily reprezentantky z SDH Úněšov s časem 33,20s a na třetí místo se dostaly zástupkyně hlavního města Prahy z SDH Dolní Měcholupy (čas 34,95s).

V konečném pořadí zlatou medaili získaly závodnice z SDH Úněšov, stříbro náleželo zástupkyním z Vysočiny z SDH Budíkovice a bronz si odvezly členky SDH Nová Ves. V sobotu budou závody pokračovat ve stejném harmonogramu i počtu disciplín, na startovní čáru se postaví dorostenci.  

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS

ODKAZ NA VÝSLEDKY

FOTOGALERIE