Na startovní čáru stadionu HZS Královehradeckého kraje se v letošním roce postavilo opět celkem 15 družstev z celé České republiky. Organizátorům nebránila ani žádná opatření, tudíž se závodilo i v závodu požárnické všestrannosti, který v loňském mistrovském klání chyběl.

Ačkoli se během sobotního rána zdálo, že počasí nebude závodníkům příliš nakloněno, nakonec se špatná předpověď nevyplnila a závod se uskutečnil podle plánovaného harmonogramu.  Na slavnostním zahájení povzbudil přítomné závodníky první náměstek hejtmana kraje Pavel Bulíček, stejně tak i ředitel HZS Královehradeckého kraje plk. David Pouč. Mistrovství pak zahájila starostka sdružení Monika Němečková.

Sportovní klání odstartovala štafeta 4x60 metrů. V této disciplíně závodníci překonávají kladinu, bariéru nebo břevno, přenášejí hasicí přístroj a v posledním úseku zapojují hadice do rozdělovače. Třetí místo obsadila štafeta SDH Horní Lánov (Královehradecký kraj) s časem 39,76s, druhá skončila štafeta SDH Bludov (Olomoucký kraj) s časem 39,20s a na prvním místě se umístila SDH Písková Lhota (Středočeský kraj) s časem 38,11s.

Odpoledne se družstva přemístila do okolí Stříbrného rybníka na závod požárnické všestrannosti. Na trati dlouhé téměř tři kilometry plnily pětičlenné hlídky úkoly na celkem šesti stanovištích.  Za chybné plnění obdržely trestné body, resp. minuty, které se přičetly k běžeckému času. Na prvním stanovišti čekala závodníky střelba. Následovalo určování topografických značek a orientace mapy pomocí busoly a určení azimutu jednoho ze tří orientačních bodů. Na třetím stanovišti se vázaly uzle – tesařský, lodní, úvaz na proudnici, zkracovačka a plochá spojka. Dále všichni překonali třímetrovou vzdálenost na laně zavěšeném mezi dvěma stromy. Následovala požární ochrana, kde si každý vylosoval jednu grafickou značku technických prostředků požární ochrany a přiřadil ji k odpovídajícímu prostředku. Dalším úkolem bylo určení vhodného a nevhodného hasicího přístroje pro vylosovanou skupinu hořlavých látek.  Poslední byla zdravověda, kde se hlídka rozdělila na trojici a dvojici a splnila ošetření zraněného kolene a znehybnění horní končetiny.

Nejlépe si v této disciplíně vedla hlídka SDH Písková Lhota (Středočeský kraj), jako druhá skončila SDH Lukavice (Pardubický kraj) a třetí skončila SDH Žákava (Plzeňský kraj).

odkaz na kompletní výsledky

FOTOGALERIE