Letos se poprvé mladí hasiči z Kolešovic zapojili do projektu České rady dětí a mládeže - 72 hodin. Ve dnech 11.-13. 10. se mohl kdokoli v celé České republice zapojit nějakou dobrovolnickou aktivitou (pomoc druhým, přírodě, okolí).  Letošní akce byla navíc doplněna důrazem na vnitřní pohodu každého z nás.

Sraz jsme měli před hasičskou zbrojnicí ve 13,00 hodin.  Přišlo 9 dětí a 2 vedoucí. Nejprve jsme si povídali o tom, co je dobrovolnictví a naplánovali si pořadí prací.  První na řadě byla stavba hmyzího hotelu. Tedy úplně nejdřív jsme si řekli proč se takové hotely staví a hledali jsme pro něj dobré místo a našli jsme ho hned vedle zbrojnice, kde stojí kostel se zahradou.  Pak už jsme složili konstrukci domečku a postupně jej plnili šiškami, senem, klacky, mechem, špalíky, kůrou. Hotovo. Umístěno!

Bylo nádherně, a tak jsme si odpočinuli u kreslení chodníkovými křídami. Námětem byl samozřejmě hmyz. Pak už byla na řadě svačinka v podobě teplého čaje a výborného perníku s čokoládou. Klidné chvilky využila vedoucí a povídali jsme si o vnitřní rovnováze, klidu a pohodě. Zkoušeli jsme sami vymyslet, jak si můžeme sami pomoci, když se necítíme dobře, je nám k pláči, jsme nervózní. Zkoušeli jsme třeba dechová cvičení, diskutovali o podobách relaxace.

Posledním bodem našeho programu byl úklid naší klubovny. Byla to překvapivě chvíle plná smíchu, legrace a objevování.  Po letní sezóně strávené venku, jsme „objevili“ co vše v klubovně máme, s čím bychom mohli v zimě pracovat. Vytáhli jsme staré kroniky, spočítali sportovní poháry, hasičské plyšáky, umyli nádobí, utřeli prach, vymetli pavučiny. Protože se čas chýlil ke konci, rozhodli jsme se odložit podzimní/Halloweenskou výzdobu na pondělní pravidelnou schůzku. Domů jsme šli s krásným pocitem.

Jarka Čečrdlová

starostka a vedoucí kolektivu mladých hasičů Kolešovice