MH-banner-Pravidelne-schuzky.jpg

V sobotu 3. srpna byl v Ústřední hasičské škole v Jánských Koupelích úspěšně zakončen již 32. ročník Letní školy instruktorů, kterou během dvou prázdninových týdnů absolvovalo 48 mladých hasičů z celé České republiky. Účastníci během tohoto sportovně vzdělávacího pobytu absolvovali množství teoretických i praktických přednášek z oblastí práce s kolektivy mladých hasičů, bezpečnost při činnostech s dětmi, pedagogika, psychologie či zdravověda a první pomoc. Z pohledu výchovně vzdělávací a sportovní části hry Plamen a soutěží dorostu pak byla představena pravidla všech disciplín, a to včetně Závodu hasičské všestrannosti a brannosti, který si během večerního programu „lišáci“ odběhli i v praxi.

Nové vědomosti o základech nouzového přežití v přírodě, stavby přístřešků a balení batohů si ověřili při tzv. polních dnech, kdy se svými družstvy vyrazili do prostorů hradu Vikštejn. Po předem naplánované trase lišáci řešili šifry, plnili množství úkolů a absolvovali i výměnný obchod, který jim otevřel pomyslné hradní brány, kde společně přečkali jednu noc. Náplní těchto dvou adrenalinových dnů pak byla mimo jiné také možnost splnění vybraných odznaků specializací a odborek, které si sami během teoretických přednášek zvolili.  

Účastníci Letní školy instruktorů zamířili mimo údolí řeky Moravice, pak ještě dvakrát, a to, když zavítali do těškovického sportovního areálu, kde jim byly názorně vysvětlovány vybrané disciplíny hry Plamen, a také při výletu za poznáním, kdy navštívili muzea a sportovní aktivity v ostravské Dolní oblasti Vítkovic. Nejcennější zkušenosti pro práci s dětmi však frekventanti bezesporu získali při praktických aktivitách připravovaných pro účastníky souběžně probíhajícího letního tábora. Na nedělní odpoledne si pro ně připravili zábavné hry a tvořivé dílničky, při nichž si děti mohly vyrobit na památku dárečky v duchu jejich celotáborové hry - Disney.

Co nám na LŠI však nikdy nechybí? Rozhodně tematické rozcvičky, brigáda, při níž účastníci každoročně pomáhají s údržbou areálu hasičské školy, soutěž O pohár velitele školy a samozřejmě maturity, na které se průběžně po dobu celého vzdělávacího kurzu připravují. Ty je čekaly předposlední den školy. Testy obsahují 150 otázek z proškolených témat a jejich úspěšné splnění je podmínkou pro udělení III. kvalifikačního stupně vedoucího mládeže. Těm, kterým to směrnice povoluje, je pak umožněno získat i II. kvalifikační stupeň a absolvovat tak praktickou část, při které zrealizují krátkou schůzku pro skupinku dětí z tábora. I když ne všichni účastníci Letní školy instruktorů u maturit vždy uspějí, každý z nich odjíždí bohatší o zkušenosti a o množství neopakovatelných zážitků, které jim zůstanou na celý život. Důstojným závěrem tohoto vzdělávacího pobytu je pak společenský večer a svíčková cesta, které jsou oficiálním zakončením naší čtrnáctidenní společné cesty.

Štábu a vedoucím bychom chtěli touto cestou velice poděkovat za jejich způsob předávání zkušeností, který dokáže druhé inspirovat a mnohdy motivovat k tomu „být lepším.“ Novým vedoucím přejeme, aby to, co se naučili, zúročili a jejich touha a nadšení věnovat se práci s mládeží nikdy nevyprchala.

„Vzdělávání mysli bez vzdělávání srdce není žádné vzdělávání.“

Aristoteles

Jana Urbancová