Ve dnech 6. – 7. 4. 2024 se konalo ve Vlašimi první Mistrovství ČR ZHVB, jinak zkráceně pro všechny braňák. Proč ve Vlašimi? Protože máme na okrese Benešov úžasnou OORM. Říkají si FIALKY.

Když se Závod požárnické všestrannosti oddělil od hry Plamen a dorostu a vznikl ZHVB, který byl zařazen do kategorie vzdělávání a tím se stal samostatnou postupující disciplínou, nastala otázka, kde bude probíhat Mistrovství ČR. Benešovské FIALKY se k tomuto úkolu postavily čelem a prohlásily, když u nás bylo první Mistrovství ČR v běhu na 60 m s překážkami, proč by u nás nemohl být braňák. Po odsouhlasení VV OSH Benešov a poté VV SH ČMS se myšlenka stala skutečností. ÚORM vybrala termín v březnu, který se pak přesunul na konečný termín 6.  - 7. 4. 2024. Místo ZHVB bylo jasné. Vlašimský park je to správné místo, kde se bude závod konat. A nebude to poprvé. Probíhal zde i krajský ZPV i MČR.

Započali jsme s přípravami, podali žádost na město, správci parku a Městskému sportovnímu zařízení. Tereza Říhová sestavila itinerář, kdo co zařídí, kdo co připraví. FIALKY pracovaly jako včelky. Vymýšlely, jak vše udělat a připravit, aby byla trať přijatelná, všechna stanoviště řádně připravena.

Čas utekl jako voda a byl tu duben.  Zázemí jsme vybrali na bývalém zimním stadionu, kde se odehrávalo vše, krom závodu. Své místo zde našel štáb, prezence, prostor pro rozhodčí, občerstvení a samozřejmě pro soutěžící. Bylo neuvěřitelné, co se dá všechno do takové haly naskládat.

Nebudu a nechci popisovat, kolik to bylo práce. Ti, co nějakou velkou soutěž pořádali, ti vědí. Ti, co nepořádali, nepochopí.

V sobotu nastoupili na start pětičlenné hlídky dorostenců, hlídky smíšené a hlídky dorostenek. V neděli kategorie mladších a starších hasičů.

Počasí nám přálo. V neděli až moc. A jak se říká, dobré počasí je 70 % úspěchu celé akce. Nejen počasí přispělo k úspěchu, ale i závodníci, vedoucí, rozhodčí, technická četa – dobrovolníci, FIALKY. Rozhodčí měli zajištěné rozvozy na stanoviště třemi čtyřkolkami a měli z toho neuvěřitelné zážitky. Svou čtyřkolku měla přidělenou i tisková mluvčí, fotograf, zdravotní služba. Troufám si říci, že bylo o všechny dobře postaráno i ze strany občerstvení. Káva, oběd, pitný režim, svačinka, ovoce, domácí buchty od FIALEK. Soutěžící u prezence dostali banány a prý byli překvapeni a rádi.

A co na to závodníci? Při vyhodnocení, která probíhala průběžně dle kategorií, jsem se všech ptala, jak se jim líbila trať, jak se jim běželo. Odezva byla vždy perfektní. A na otázku od starostky SH ČMS nebo ode mě, zda budeme v této soutěži pokračovat a zda to má smysl, byla vždy kladná odpověď.

Zmínila jsem se o průběžném vyhodnocení. Zde chci dodat, že panovala krásná atmosféra – neuvěřitelná. Někomu vháněla i slzy do očí. Krásné počasí, šum malé říčky Blanice, zpěv ptáků, ale především rozzářené tváře soutěžících, vedoucích, diváků. Byl to krásný koncert.

Co mám říci na závěr. Mám toho mnoho na srdci, ale to by nebavilo nikoho číst. Proto jen krátce a stručně. Všem, kdo jste byli o víkendu ve Vlašimi ať jako soutěžící, vedoucí, rozhodčí, dobrovolníci, doprovod, hosté, prostě úplně všichni, Vám všem moc a moc děkuji. Byli jste úžasní.

Za rok se budeme těšit do Pardubického kraje.

Dana Vilímková

starostka OSH Benešov a vedoucí ÚORM

FOTOGALERIE - sobota 6. 4. 2024

FOTOGALERIE - neděle 7. 4. 2024