MH-banner-Pohybove-aktivity.jpg

V Hawajskou republiku se proměnil celý areál Chaty pod věží na Radíkově u Olomouce a pevnosti Fort Radíkov. V rámci vzájemné spolupráce zde společně strávili mladí hasiči z SDH Hrdibořice s dalšími hasiči i nehasiči ze Spolku HATASPO slunečný týden od 11. - 18. 8. 2024 plný her a soutěží. Celkem si hawajskou pohodu užívalo 104 osob z celé ČR (Hrdibořice, Vrahovice, Držovice, Trusovice, Olomouc, Hlubočky, Nehvizdy, Brno – Starý Lískovec, Přízřenice, Brno, Mrsklesy, Lipová Lázně, Jeseník, Štarnov, Vitčice, Lipník, Neubuz, Náměšť, Ludéřov, Podlesí, Věrovany, Služín, Komárov, Česká Ves, Šternberk, Dolní Studénka, Petrov nad Desnou, Opava), z toho 81 dětí, 9 instruktorů, 7 vedoucích oddílů, 1 šamanka-zdravotnice (Lenka Trnková - Náměšť, 1 guvernérka (hlavní vedoucí – Marcela Vystrčilová – SDH Hrdibořice) a 5 technické čety TYBYS. Program byl velice nabitý a děti si jej mohli užít pouze bez mobilních telefonů. Aktivity jako táborák, míčové hry, promítání letního kina, volba Miss a Missáka, diskotéky či přelet věrníku nad táborem, který dětem shodil desítky bonbónů ..…již neodmyslitelně patří do našeho týdenního programu. Díky dotaci z MŠMT a Olomouckého kraje jsme dětem mohli zabezpečit medaile, ceny a další materiál potřebný pro bohatý program tábora. Poděkování patří i rodičům a pravidelným sponzorům, kteří nám rovněž přispěli drobnými dárky, takže cen jsme měli pro všechny dostatek.

HAWAJSKÁ OLYMPIÁDA – krátký běh po pláži, běh dlouhý kolem Tichého oceánu, skok z palmy a hod kokosovým ořechem. Každá disciplíny byla ohodnocena medailemi za 1. - 3. místo a nakonec byly děti vyhodnoceny i v součtu všech 4 disciplín. Vyhráli dohromady několik medailí a cen, se kterými odjíždějí na krku domů, aby se tak mohly pochlubit svým rodičům.

Zábavnou a velice oblíbenou hrou je HRA NÁHODA, na kterou se děti obzvlášť těší. Při této hře běhají podle mapy tábora mezi stanovišti, a jaké číslo na kostce hodí, tak tam běží. Úkolem je mít na lístku napsaná všechna čísla 1-6 a komu se to první podaří, a doběhne do cíle v co nejkratším čase, tak vyhrál.

Letos naše pozvání přijala Záchranná brigáda kynologů z Olomouckého kraje se svými pejsky a děti se dozvěděli spoustu nových informací o práci těchto záchranářských psů a jejich páníčků. Největší radost jim ale udělalo, když si mohly všechny pejsky pohladit a odměnit je pamlskem. I my jsme odměnili psovody hawajskými věnci a pejsci dostali každý medaili na krk s dobrotou v plechovce.

Krásné letní počasí se nám do našeho tématu skvěle hodilo, pro děti byl zajištěn bazén a písečná pláž (zajistila firma Stavitelství Vymlátil), kde si vyhrály především naše nejmenší oddíly. Starší oddíly si užily spousty her s vodou a kbelíky. Velké poděkování zde patří SDH Hlubočky, které nám dovezlo a také průběžně doplňovalo vodu do bazénu a rovněž zajistilo dětem i oblíbenou pěnu s klouzačkou.

I letos proběhla oddílová střelba ze vzduchovky jak mezi 7 oddíly, tak mezi vedoucími. Vždy byl vyhlášen nejlepší střelec, který obdržel pohár a všechny děti z oddílu pak sladkou odměnu.

CELOTÁBOROVÉ PŘEŽITÍ – znamená strávit jednu noc na pevnosti Fort Radíkov. Někteří patří již mezi zkušené táborníky, někteří spaly pod širákem poprvé. Děti si uvařily sami guláš v kotlíku, nebo si jen opekly špekáčky, naučily se pohybovat v kopcovitém terénu s baterkou po tmě, získaly nové zkušenosti s přežitím v lese a zabezpečím např. ohniště, úklidu apod. Nicméně blížící se páteční ranní bouřka cca v 4:50 nás přiměla preventivně nařídit evakuaci dětí do tábora. Starší děti pomohly s přesunem mladších dětí a pomohly jim i s věcmi a pak se vrátily na pevnost pro své věci. Během 20 min. byly všichni již v táboře a nakonec se nám i bouřka krásně vyhnula.

V oddílové činnosti se průběžně se svými vedoucími děti připravují na BRANNÝ ZÁVOD, který běžíme v předposlední den tábora. Tentokrát se na start postavili 4 hlídky dorostu, 6 hlídek mladších a 6 hlídek starších žáků (hlídku tvoří 5 dětí). Do cíle doběhli všichni, ale medaile si na krk mohli dát pouze ti, kteří se umístili na 1. - 3. místě, nicméně všichni byli sladce odměněni za svoje výkony.

Poslední večer jsme si opět společně užili v karnevalových maskách na PARTY NA HAWAJI s míchanými drinky pro děti od barmanek z Hawaje (SDH Hlubočky), s hudbou od DJ Kubase (Jakub Konečný – SDH Hlubočky) a také s focením skupinek na pláži či po jednotlivých SDH (Mark Koutný – Trusovice, Daniel Kuželík – Nehvizdy)

V neděli se po snídani začalo uklízet, balit, podepisovat trička a v 11 hodin proběhl poslední nástup, vlajková četa stáhla dolů vlajku, proběhly poslední pokřiky 7 oddílů, děti na cestu domů obdržely taštičky s upomínkovými předměty a vedoucí obdrželi jako poděkování kuchařské zástěry.

Po obědě už všechny děti vyhlížely svoje rodiče, na které se po týdnu odloučení těšily. Rozloučili jsme se s každým dítětem pozdravem ALOHA a spokojeně jsme odjížděli do svých domovů.

Vždyť užít si tábor společně s dětmi bez mobilů, s naší hasičskou rodinou, nemít žádné zraněné, nespokojené či smutné dítě, projít kontrolou Krajské hygienické stanice opět za 1, vybrat si nejlepší týden na počasí v roce, vrátit děti rodičům v pořádku, čekat, kdo se přihlásí o ztráty a nálezy (vše mám doma), vyprat doma 12 praček prádla (za 3 dny), roztřídit všechny papíry…(to mi bude trvat 14 dní minimálně), slzičky při loučení s vedoucími…

Vím, že bez podpory celé mojí rodiny a bez mého týmu těch nejlepších vedoucích, které znám, by nešlo takovou HAWAJ po děti uspořádat. Proto jim patří ještě jedno velké DÍKY! Někdo může namítnout, že je to hodně celoroční práce, ale pro mě, moji rodinu a „můj tým“, je toto srdeční záležitost.

Bohatou fotogalerii z jednotlivých dnů můžete najít na https://tabor2010.rajce.idnes.cz/

Další HASIČSKÝ TÁBOR s tématikou STŘEDOVĚKU se bude konat od 9. - 16. 8. 2025 opět na Radíkově.

Mgr. Marcela Vystrčilová

SDH Hrdibořice, starostka