MH-banner-Tymova-spoluprace.jpg

Sbor dobrovolných hasičů Jevíčko uspořádal ve dnech 11.8. – 17.8.2024 Mezinárodní hasičský tábor v táborové základně Ústřední hasičské školy Jánské Koupele.

Tábora se účastnili děti a vedoucí ze čtyř zemí Evropy, 19 účastníků z České republiky, 16 účastníků z Finska, 24 účastníků z Polska a 12 účastníků z Ukrajiny. Celý tábor vedl vedoucí mládeže SDH Jevíčko Jiří Bidmon za velké pomoci vedoucích družstev a překladatelů z SDH Jevíčko, těmto patří veliké uznání, že si vůbec troufli takovýto tábor, kde se mluvilo v pěti jazycích, uspořádat.

Účastníci z Finska přiletěli již o den dříve a za nimi tedy vyrazil předvoj ve složení Simona Konečná a Vít Václavek. V neděli ráno odjel zbytek české výpravy, kde vedoucí tvořili, hlavní vedoucí tábora Jiří Bidmon, vedoucí družstev Tomáš Konečný, Marek Vašíček, Petr Kozelek a Jan Richtr. Před obědem ještě dorazili polští táborníci a již od rána jsme měli informace, že ukrajinská výprava má nemalé zpoždění, tito účastníci dorazili v odpoledních hodinách.

První den proběhl v duchu neznámého a seznamování se v družstvech a navazování komunikace. Večer jsme tábor zahájili slavnostním nástupem.

Druhý den jsme jeli podívat na Záchranný útvar HZS ČR do Hlučína, kde byla táborníkům předvedena speciální technika na všechny možné mimořádné události, táborníci měli možnost zhlédnout přípravu odřadu pro lesní požáry na odjezd do Řecka. Na závěr návštěvy se nám předvedli Hlučínští kynologové se svými pejsky. Po návrtu a obědě jsme se pustili do soutěžení mezi družstvy a vyzkoušeli teplotu vody v řece Moravici – moc teplá není. Po večeři byla připravena diskotéka.

Třetí den jsme se vydali na výlet K přehradě Kružberk a ke skalám pod Kružberkem. Byla to krásná procházka nádhernou přírodou kolem řeky Moravice. Odpoledne jsme vyrazili se osvěžit na koupaliště do Opavy. Večer jsme zakončili táborákem s opékáním špekáčků.

Na čtvrtý den byl naplánován celodenní výlet do Ostravy a to konkrétně do hornického muzea Landek a do světa techniky v oblasti Dolní Vítkovice. Po návratu dostali táborníci osobní volno k odpočinku.

Pátý den tábora byl věnován disciplínám CTIF a hry Plamen, zde soutěžili státy mez sebou. Je třeba zmínit, že v Polsku se sportuje pouze v disciplínách CTIF, ve Finsku hasičský sport neprovozují a na Ukrajině nejsou dobrovolní hasiči, takže táborníci většinu disciplíny viděli poprvé. Je třeba říct, že všichni táborníci vše zvládli. Tento den jsme měli i vzácné návštěvy. Tábor přijeli pozdravit starostka SH ČMS paní Monika Němečková, krajský ředitel HZS Pardubického kraje pan plk. Aleš Černohorský poté nás ještě navštívil náměstek generálního ředitele HZS ČR pan plk. František Vavera. I. náměstek starostky SH ČMS a krajský starosta Pardubického kraje pan Josef Bidmon byl na táboře jako technický náměstek. Po večeři si táborníci zaskotačili na diskotéce.

Šestý den jsme se dopoledne věnovali sportu a první pomoci, kde jsme si ukázali jaké jsou rozdíly v poskytování první pomoci v jednotlivých zemích. Po obědě jsme si zahráli džberovkový fotbal, štafetu o čísla a koupali se v řece Moravici. Večer jsme zakončili tábor slavnostním nástupem, kde byli předány medaile, pamětní listy, ocenění a poděkování. V nočních hodinách se na cestu vypravili táborníci z Ukrajiny.

Poslední den byl ve znamení loučení a odjezdu. Brzy ráno odjeli na letadlo účastníci z Finska, následovali je Polští táborníci ve svých autech a jako poslední odjeli domácí táborníci.

Na závěr bych rád velice poděkoval všem, kteří se na organizaci a průběhu tábora podíleli. Nebylo jednoduché takový tábor uspořádat a zdárně ukončit. Závěrem by se hodilo říci, že byla navázána nová přátelství, nové kontakty a snad se někdy příště někde zase setkáme.

Za SDH Jevíčko

Jan Bidmon, starosta SDH Jevíčko

www.sdhjevicko.cz, FB – SDH Jevíčko

01

02

03

04

 

05

06