MH-banner-Pravidelne-schuzky.jpg

Nemohu jinak, než se s Vámi podělit o překvapivý dárek od mladých hasičů z SDH Sedlec, okres Benešov.

Při odevzdání kroniky mi vedoucí vkládá do ruky malou dárkovou tašku se slovy: „Tady máš dárek od našich mladých hasičů“. Samozřejmě jsem byla zvědavá a hned jsem se podívala. A co nevidím. Dvě skleničky medu s včelkou Májou přilepenou na víčku a s krásnou etiketou: „MED, země původu ČR, hmotnost 165 g, PŘÍMO OD DĚTÍ SDH SEDLEC“. Trošku jsem to nechápala, ale pan vedoucí mi to rychle vysvětlil. Za krásný dárek děkuje starostka OSH Benešov, Dana Vilímková.

Citace z kroniky mladých hasičů SDH Sedlec

Krmení včel:

Datum:10.6.2024

V týdnu nám trenéři koupily nové zvířecí mazlíčky, o které se teď budeme starat. Koupili nám dvě včelstva, a protože jsou ještě hodně malá, musíme je přikrmit, aby se jim u nás líbilo. Sešli jsme se u trenérů u baráku. Po krátké přednášce, jak se budeme chovat, jsme dostali dvě sklenice s vodou a do nich jsme měli rozmíchat cukr. Cukr se ne a ne rozpustit, protože ho bylo hodně. Střídali jsme se, a nakonec se to povedlo. Oblékli jsme se do včelařských obleků a po skupinách jsme se šli podívat do prosklených úlů, jak včelky staví takové komůrky, kde kladou vajíčka, z kterých se potom líhnou nové včelky a kam si i ukládají zásoby na zimu MED. Když jsme se koukali, tak mezitím Macek položil sklenici s rozmíchaným cukrem na úl, aby si včelky mohli cukr nosit do pláství.

Stáčení medu:

Datum:16.7.2024

Dnes byl čas podívat se ke včelkám, jestli si něco nasbírali na zimu. Jelikož jsou včelstva stále malá, nečekali jsme moc medu, ale přece jenom jsme něco málo stočili. Koukali jsme, jak mají včelky plástve zavíčkované, aby se jim med na zimu nezkazil. Plástve se museli nejdříve odvíčkovat a pak se dali do takového kolotoče (medometu), kde jsme si mohli zatočit a koukat, jak vytéká med. Samozřejmě jsme také dost ochutnávali.