Ve středu 27. dubna po vynucené dvouleté pauze uspořádala ve svém sportovním areálu Střední průmyslová škola Pardubice ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Pardubice - Polabiny už páté Středoškolské mistrovství ČR v požárním sportu. Tentokrát v jednodušším formátu, jelikož se nesoutěžilo ve štafetách a soutěž se zvládla během jednoho dne. Velké poděkování organizátorů patří všem, kteří soutěž jakkoliv podpořili (např. Krajské sdružení hasičů Pardubice, Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje a další), ale především pak firmě Explosia, a.s., která se stala generálním partnerem této soutěže.

V kategorii ženy předvedla nejrychlejší požární útok děvčata ze SPŠ Hranice, která v celkovém pořadí obsadila 2. místo. Bronz v útoku i celkovém pořadí brala děvčata z Gymnázia Chotěboř a středoškolskými mistryněmi ČR v požárním sportu se stala děvčata ze Střední zdravotnické školy Hranice.

Do celkových výsledků se započítávalo i umístění v běhu na 100 m s překážkami. Zde zvítězila s časem 17:76 Eliška Navrátilová (Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč před Johankou Vaculíkovou (SOŠ a SOU Neratovice) a Annou Bendovou (Sportovní gymnázium Pardubice).

V kategorii mužů bylo nejúspěšnější družstvo mužů ze Střední školy Semily, druhé místo obsadili domácí, tedy SPŠCH Pardubice a bronzové medaile si odvezla Střední škola polytechnická České Budějovice. Ovšem nejrychlejší útok předvedli muži se Střední školy Strážnice.

Co se týká „stovek“, tak nejcennější kov vybojoval domácí Zdeněk Kalous (SPŠCH Pardubice), stříbrnou medaili si odvezl Matyáš Amler (SŠ Semily) a bronzovou získal Tomáš Novotný (SŠ polytechnická České Budějovice).

Družstva žen i mužů, která se umístila na stupních vítězů, mají právo startovat na Otevřeném akademickém mistrovství ČR v požárním sportu, které se bude konat 4. - 5. května 2022 v Ostravě. Tak jim držme palce, aby se v konkurenci vysokoškoláků neztratila!

Markéta Oprchalská