Ve středu 1. a ve čtvrtek 2. května 2024 probíhalo v ostravském areálu HZS Moravskoslezského kraje Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. O perfektní provedení se postaral pořadatel ČAATS, z. s. Klub technických sportů - Studentský klub požárního sportu, p. s. ve spolupráci s VŠB - TU Ostrava a její Fakultou bezpečnostního inženýrství, dále s SH ČMS, HZS MSK, ČAATS a Statutárním města Ostrava. Mistrovství se zúčastnily vysoké školy, vyšší odborné školy z České republiky i zahraniční vysoké školy a nejlepší střední školy ze Středoškolského mistrovství České republiky.

Slavnostní zahájení se konalo 1. května 2024 v 9,00 hodin za účasti hejtmana MSK Josefa Bělici a dalších hostů. Po zahájení dal ředitel soutěže Jiří Friedel spolu s velitelem soutěže Josefem Hrbáčkem připraveným rozhodčím pokyn k zahájení soutěžních disciplín. První soutěžní disciplínou byl úkol pro ženy zdolat tréninkovou věž do 2. n. p. pomocí žebříku. Soutěžilo 33 žen a 14 mužů. Ti si musel od startu nést žebřík a postupně jej dokázat dostat do 4.n.p. Soutěžící měli dva pokusy. Druhá disciplína byla nejnáročnější. Běh přes překážky na 100 m. Soutěžilo 77 žen a 33 mužů. Od startu museli překonávat bariéru, uchopit dvě sbalené hadice, vyběhnou kladinu, rozvinout v běhu hadice, k jedné přidělat proudnici, druhou nasadit na rozdělovač a co nejrychleji utíkat do cíle. Muži překonávali dvoumetrovou bariéru a měli zvýšenou kladinu. Nejrychlejší žena Vendula Jílková to vládla za 16,94 vteřin a nejrychlejší muž Mikuláš Vlčan za 16, 25 vteřin. A to na prvního Máje nebylo všechno. Ještě absolvovali štafety na 4 x 100 metrů. Pomocí žebříku překonávali " domeček " , muži si jej od startu museli k domečku donést, pak předávka, bariéra, předávka běh po kladině, rozvinutí hadic, předávka uchopit hasící přístroj a plném běhu ho postavit na určené místo a doběhnout do cíle. To vše za bedlivých očí rozhodčích.

Druhý den 2. května 2024 byli mladí opět svěží, připraveni zabojovat v disciplíně požární útok. Disciplína se velmi podobá tomu, jak to asi vypadá ve skutečném zásahu. Každý z družstva má své místo, svůj úkol. Ten musí splnit, aby se vše podařilo. A dařilo se. Občas se stal zádrhel, ale v druhém pokusu se vše napravilo. V ženské kategorii si s touto technickou disciplínou nejlépe poradily závodnice reprezentující Střední průmyslovou školu chemickou Pardubice, které zaznamenaly nejrychlejší celkový čas 25,80 s. Druhé skončily studentkyZápadočeské univerzity v Plzni díky času 26,61 s. Třetí místo obsadily domácí hasičky Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava za výsledný čas 27,24 s. Požární útok v mužském podání přinesl vítězství studentům Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně za první pokus v čase 29,93 s. Druzí reprezentanti Střední průmyslové školy Třebíč si výsledný čas 31,32 s vylepšili svým druhým pokusem. Stejně tak se napodruhé dařilo lépe třetím hasičům Západočeské univerzity v Plzni, kteří zaznamenali čas 32,52 s.

V celém hodnocení se počítaly body za tři disciplíny – požární útok, štafetu 4 x 100 m s překážkami a běh 100 m s překážkami. Z celkového prvenství se v kategorii žen radovalo družstvo Západočeské univerzity v Plzni, mezi muži kraloval tým Střední průmyslové školy Třebíč. Slavnostního závěrečného nástupu a vyhlášení výsledků se zúčastnili Monika Němečková (starostka Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska), Jiří Němčík, (náměstek pro integrovaný záchranný systém a operační řízení, HZS Moravskoslezského kraje) a Petr Kučera (vedoucí katedry požární ochrany, Fakulta bezpečnostního inženýrství, VŠB – TU Ostrava). Tito vzácní hosté ocenili nejlepší závodnice a závodníky a předali jim medaile, diplomy, poháry a věcné ceny.

Bylo třeba poděkovat. A ano, ředitele soutěže Jiřího Friedla hodili do kádě. Zasloužil si to. Závody byly skvělé! " No čtrnáctý ročník to byl. Dvě zranění, počasí luxusní. Myslím, že se nám to vydařilo. Měli jsme tady 170 závodníků i ze Slovenska. Byli jsme oceněni místními profesionálními hasiči. Konstatovali, že to akademické mistrovství není žádný lehký závod. Snese parametry normálních profesionálních závodů, " konstatoval k akci ředitel soutěže Jiří Friedel. Studentky a studenti VŠ soutěžili v Ostravě v požárním sportu. květen 2024.

Zdroje článků:

MORAVSKOSLEZSKÝ DENÍK

SPORTOVNÍ LISTY

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

ZDROJ FOTO/FACEBOOK AMPS